Pil tilbake
Tilbake til bonusaktiviteter

Global matproduksjon

I denne oppgaven vil vi utforske hvordan maten vi spiser blir produsert over hele verden. Vi skal se på ulike typer avlinger og hvordan de dyrkes, faktorer som påvirker matproduksjonen, og hvorfor det er viktig å tenke på hvordan vi produserer maten vår.

Slik gjør klassen det

Aktiviteten går ut på at hver elev jobber hver for seg først, før de går sammen i grupper og forteller hva de har lært.

Steg 1

Velg en avling av pollinerende insekter

Velg en matplante du liker, for eksempel epler eller tomater. Finn ut hvor i verden denne avlingen dyrkes, og hvorfor den trives der.

Steg 2

Utforsk hvordan avlingen vokser

Lær om livssyklusen til avlingen du valgte. Hvordan vokser den fra frø til å bli en moden plante som kan høstes?

Steg 3

Lag en plakat og vis gruppen

Samle sammen det du har lært og lag en plakat om global matproduksjon. Vis den til gruppen din, og fortell dem om de spennende tingene du har lært!

Steg 4

Steg 5

Utstyr og materialer

Fargeblyanter, verdenskart, knappenåler, plakater

Fag

Samfunnsfag

Tidsbruk

1,5 timer
UNDER UTVIKLING!

Kompetansemål for aktiviteten

     Naturfag

  • Utforske og beskrive ulike næringsnett og bruke dette til å diskutere samspill i naturen
  • Gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismerssærtrekk.

      KRLE

  • Bruke filosofiske tenkemåter i samtale og undring.
  • Utforske og beskrive egne og andres perspektiver i etiske dilemmaer knyttet til hverdags- og samfunnsutfordringer.
  • Reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til menneskets levesett og levekår og klodens framtid.