Undervisning
Å lage blomstereng kan gjøres på mange forskjellige måter. Her har vi beskrevet den enkelste og beste måten å gjøre det på. Alle kompromiser er allerede tatt her, så oppskriften må følges slik den er beskrevet.
En blomstereng er både enklere og billigere å forvalte på lang sikt enn kortklipte grønne plener. Blomsterenga skal kunn slåes en til to ganger i året og skal ikke gjødsles. Noe luking må medregnes i etableringsfasen de første årene.
- Finn et passende areal.
- Blomsterenger skal være så næringsfatige som mulig. Stort sett alle arealer utenom asfalt og betong kan brukes. Vanligste stedet å etablere eng er i plenareal. - Planlegg arbeidet.
- Den enklsete måten å etablere eng på er å grave for hånd. Da slipper man innleie av tungt og dyrt maskineri. Det er fint å involvere elevene. - Grav opp plenen
- Det øverste laget (7-10 cm) skal graves opp og må deponers forsvalig. - Spre ut sand.
- Det næringsrike topplaget blir erstattet med grov sand som må blandes med den gjennværende jorden med en jordfreser (kan leies veldig billig). - Så blomsterengfrø.
- Bland blomsterengfrø sammen med med sand i en stor bøtte eller i trillebåre. Spre så frøene ut ved å først systematisk gå frem og tilbake langs en akse. Gå så frem og tilbake på en kryssende akse til den første såingen. Da sikkrer vi jevn fordeling av frø. - Jevn ut flaten.
- Knyt tau til en europalle få noen til å dra den etter seg slik at hele arealet blir jevnet ut. - Vent.
- Om arbeidet utføres på høsten (optimalt tidspunkt) trengs det ikke å vannes. Om det blir gjort på våren bør det holdes jevnt fuktig, men ikke vått. Enga inneholder norske villblomster som er tilpasset norsk klima. Vanning skal ikke være nødvendig etter etablering og er kun nødvendig under ekstremvær som f.eks tørkeperiode. - Observer og juster
- Påfølgende vekstsesong vil forhåpentlig vis vise stor spiring og høy utvikling. Pass på å observere daglig under spiring for å luke ut fremmede eller uønskede arter. Så gjerne til der det er lite vekst.
Å lage eng kan virke skremmende og krevende, men kan være både avslappende og givende om det gjøres riktig og med selvsikkerhet. Ikke nøl med å ta kontakt med La Humla Suse for å få nærmere instruksjoner over telefon eller nettmøte. Vi er klare til å bistå med vi kan og kanskje til og med fysisk hjelpe til om vi befinner oss i nærheten av der dere er.
Ta kontakt på post@lahumlasuse.no